.....Latijns-Amerika: dit fascinerende continent spreekt reizigers al vele jaren aan...!

 

Jungles, bergen, een grote diversiteit aan oude culturen en imposante Maya-ruines, woestijnen, steden, stranden en een rijke historie zorgen voor een unieke belevenis. Er wonen evenveel nationaliteiten als de wereld landen telt! Door de eeuwenlange Spaanse overheersing wordt in de meeste landen van Zuid-Amerika Spaans gesproken of Portugees (in BraziliŽ). De Spanjaarden brachten ook het katholieke geloof: Maria is nog steeds een belangrijke beschermheilige. Het Andes gebergte strekt zich uit over zeven landen: ArgentiniŽ, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela. De Amazone rivier, de machtigste van de wereld (ca. 6000 km lang), stroomt dwars door de jungle. De Indiaanse bevolking leeft zoals hun voorouders met eigen tradities; 30.000 jaar geleden kwamen zij vanuit AziŽ naar Amerika en verspreidden zich.

                 

De Incaís in de kustgebieden van Peru leefden (tussen 1430 en 1532) vooral van de visvangst en het verzamelen van schaaldieren. Ook brachten de Incaís en rijke culturen zoals de Mayaís en de Azteken vele bouwwerken, gebruiksvoorwerpen, wapens, sieraden en andere kunstvoorwerpen voort. Al deze voorwerpen waren van steen en/of hout gemaakt, behalve voor sieraden gebruikte men koper, zilver en goud. De Incaís waren zelfs zo ver ontwikkeld dat ze bouwwerken konden maken waarbij de stenen zonder mortel precies in elkaar pasten (foto linksboven: Maccu Picchu 'de verloren stad').

De Latijns-Amerikaanse eetcultuur is beÔnvloed door de Spaanse- en Portugese keuken, maar bevat nog veel oorspronkelijke elementen en is in het noorden van Zuid-Amerika aangevuld met Afrikaanse invloeden vanwege de vroegere slavenhandel.

Een beetje geduld moet je in Latijns-Amerika wel hebben als reiziger. Iedere Nederlander kent wel de betekenis van het Spaanse woord maŮanaÖ