Het Midden-Oosten is een historische en politieke regio van Afrika-EuraziŽ met vage grenzen. Het omvat de landen en regio's in West-AziŽ en delen van Noord-Afrika. De Vruchtbare Sikkel ligt in haar geheel in het Midden-Oosten en is onder andere de bakermat voor de landbouw en ťťn van de vroegste beschavingen, namelijk SumeriŽ. Sindsdien is het Midden-Oosten belangrijk geweest voor de wereld. Onder meer omdat er drie grote religies ontstaan zijn, maar ook omdat het een doorgeefluik was tussen het Westen en het Oosten. De Sassaniden bijvoorbeeld hadden goede banden met China en de Zijderoute liep ook door het Midden-Oosten.

Het Midden-Oosten is economisch erg belangrijk omdat het 74 % van de aardolievoorraden bevat.

 

 


Het Midden-Oosten is een relatief droog gebied. Belangrijke rivieren die door het gebied lopen zijn de Nijl, de Eufraat, de Tigris en de veel kleinere Jordaan.

Het Midden-Oosten is de bakermat van verschillende godsdiensten. Drie religies met wereldwijde aanhang vinden hier hun oorsprong: jodendom, christendom en islam; de laatste twee zijn zelfs de grootste godsdiensten van de wereld. De bijbehorende heilige geschriften van de 3 religies, respectievelijk de Tenach, de Bijbel en de Koran dragen de stempel van de cultuur van het Midden-Oosten.