Europa is de naam van het werelddeel dat ten westen van AziŽ en ten noorden van Afrika ligt. Het wordt eveneens begrensd door de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. Het schiereiland Europa, dat in het oosten begrensd wordt door de kortste verbindingslijn tussen de Oostzee en de Zwarte Zee.

 

Europa heeft veel berggebieden, waaronder de PyreneeŽn, de Alpen, de Karpaten, de Balkan en een deel van de Kaukasus. Het hoogste punt is de Elbroes (5642 m) in de Kaukasus, en niet de Mont Blanc zoals velen soms denken. Het laagste punt van Europa (28 m onder zeeniveau) is de kustlijn van de Kaspische Zee.

 

Tussen het bergachtige Scandinavische schiereiland in het noorden en de Alpen in het zuiden ligt het Midden-Europese Hoogland dat door de grote Europese Vlakte wordt omringd, zich uitstrekkend van de Atlantische kust van Frankrijk tot aan de Oeral.

Een groot deel van deze vlakte heeft vruchtbare landbouwgrond; in het oosten en het noorden zijn er enorme steppen, bos, meren, en toendragebieden.