Het prachtige eiland Sri Lanka ligt ten zuiden van India in de Indische Oceaan. In 1972 ontdeed het zich van de koloniale naam Ceylon om met de oude historische naam Sri Lanka verder te leven. Het eiland is eigenlijk ontstaan rond twee hoge bergtoppen, te weten Adam's Peak en Pidurutalagala. Vanaf deze bergen en de heuvels in het lager liggende land stromen ontelbare riviertjes door het landschap. De vegetatie is dan ook weelderig en maakt het landschap zeer gevarieerd. Men treft er dichte wouden, stranden, bergen, watervallen, rijstvelden en plantages aan. De flora kent veel zeldzame planten en bloemen.
De bevolking (18 miljoen) bestaat voor 70% uit Singhalezen, die boeddhist zijn. De Tamils (11%), nazaten van kolonisten uit Zuid- India, die voornamelijk in het noordoosten van het eiland wonen, hangen het Hindoeisme aan.


Colombo is naast hoofdstad en grootste stad van Sri Lanka, ook een belangrijke havenstad. In deze kleurrijke, maar rommelige stad, vinden we de wijk Pettah, die bij toeristen vooral bekend is door de vele winkeltjes en de grote markt. Aan de Nederlandse tijd herinnert de Wolvendaalkerk uit 1749.
Anuradhapura, tot de 10e eeuw de Singhalese koningsstad, is vooral bekend door de heilige Bo-boom, die meer dan 2000 jaar oud is. Het is een stek van de boom waaronder Boeddha te Sarnath mediteerde. In deze stad zijn ook diverse tempels en paleizen.
Polonnaruwa is een ommuurde stad met eveneens veel tempels en paleizen. Indrukwekkend is het enorme beeld van de liggende boeddha in het heiligdom Gal Vihara.


             

Aan de zuidoostkust ligt het Nationale Park Yala met olifanten, luipaarden en veel verschillende vogels. In Galle aan de zuidkust vindt men nog veel overblijfselen uit de Nederlandse periode. In de oude stad bevindt zich een geheel gerestaureerd Hollands Fort met imposante vestigingsmuren, 12 bastions en een versterkte toegangspoort uit de tijd van de Verenigde Oost- Indische Compagnie.